Δελτίο τύπου – Συνέδριο και συνεργασία για την επέτειο του 1821

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών ανακοινώνουν μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό τη διοργάνωση διαδικτυακού συνεδρίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το έτος 2021 αποτελεί μια σημαντική χρονική περίοδο, καθώς σηματοδοτεί την ξεχωριστή επέτειο των 200ων χρόνων από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία ο Ελληνισμός έρχεται εκ νέου σε επαφή με την ιστορία και τη συλλογική του μνήμη μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων πανελλαδικών εορτασμών.

Το διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργανώνουν οι δύο φορείς έχει θεματικό άξονα τη μνήμη (επετειακή, ιστορική, συλλογική) και φέρει τον τίτλο:

«1821-2021: Η μνήμη ως δημιουργός ταυτότητας
με αφορμή τα 200 χρόνια από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία»

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του ρόλου της μνήμης και της λήθης στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Ειδικότερα, τα θέματα του διαδικτυακού συνεδρίου είναι:

α) Η σχέση της σύγχρονης κοινωνίας με το ιστορικό παρελθόν, μέσα από παραδείγματα των αποτυπωμάτων του ’21 στη συλλογική μας μνήμη.

β) Ο ρόλος της μνήμης και της λήθης στη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας.

γ) Ο ρόλος των συμβόλων και των προτύπων, όπως αυτά διαφαίνονται και τροφοδοτούνται μέσα από τις επετείους και τις εθνικές εορτές, πανελλήνιες και τοπικές.

δ) Ο τρόπος με τον οποίο τόποι που συνδέονται με μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα, αναδεικνύονται μέσα από τις διαδικασίες της επιλεκτικής μνήμης σε μνημεία-σύμβολα με διαχρονική αξία.

ε) Η συνεισφορά των αρχειακών πηγών στη συγκρότηση ταυτοτήτων.

στ) Τα έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο και η σχέση τους με τη δημόσια ιστορία.

Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι 20 και 21 Νοεμβρίου 2021.

Πληροφορίες:

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ερμού 1 & Σεφέρη, Κόρινθος, Τ.Κ. 20100) Τηλέφωνο: 27410-71690, 27410-25352

Email: info@laografikokorinthou.gr Iστοσελίδα: www.laografikokorinthou.gr

Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών (Εξαμιλίων Έναντι Προαστιακού, Κόρινθος 20100) Τηλέφωνο: 27410-73509