Γενικός Καλλιτεχνικός Απολογισμός του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών για το έτος 2022

Γενικός Καλλιτεχνικός Απολογισμός του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών για το έτος 2022

Έκδοση 5/2/2023

Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών για το έτος 2022 πραγματοποίησε σημαντικές δράσεις αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό του σε τρεις βασικούς άξονες:

Α) Τη δημιουργία ανοιχτών διαύλωνεπικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και των φορέων του τόπου μας και του εξωτερικού, με σκοπό την προαγωγή και την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού, με εξωστρέφεια και συμμετοχή στην ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία.

Β) Την έμφαση στην έρευνα, τη συγκέντρωση και την επεξεργασία πληροφοριών που συνθέτουν το πολιτιστικό ψηφιδωτό της περιφέρειας, από το χθες μέχρι το σήμερα.

Γ) Τη δημιουργία, παραγωγή και προβολή πολιτιστικών δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ερευνητικών προγραμμάτων που άπτονται της πολιτιστικής, εικαστικής και αισθητικής εκπαίδευσης σε ευρύ ηλικιακό  φάσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

Κατάρτιση προγράμματος 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας  αποτελεί την ναυαρχίδα των πολιτιστικών δράσεων του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών και ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την Κορινθία και ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αναστάσης Πρωτόπαππας που σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Σωκράτη Λαμπρόπουλο, καταρτίζουν το πρόγραμμα των εκθέσεων και των δράσεων.Η επιλογή των φωτογράφων αλλά και των ομάδων φωτογραφίας και γενικά των δράσεων για την επόμενη χρονιά ξεκινά από τον Σεπτέμβριο κάθε έτους καθώς υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τα ΝΕΑ δεδομένα στο χώρο της φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι δράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ παρουσιάζονται πάντα σε χώρους πολιτιστικών και άλλων φορέων της περιοχής σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Όπως:

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΘΜΙΩΝ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  • ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  • ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΠΕΙΡΡΑΙΩΣ –ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ
  • GLOBAL ARTS STUDIOS

Δείτε εδώ: https://corinthexposed.globalarts.gr/corinth-exposed-2022/schedule

Συμμετοχή στον εορτασμό Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Τον Μάιο του 2022 το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου), και το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2022 / Corinth ExposedPhotographyFestival 2022 με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, παρουσίασαν την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, δύο εκθέσεις φωτογραφίας στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Η Δύναμη των Μουσείων».

https://corinthexposed.globalarts.gr/corinth-exposed-2022/international-winners-exhibition-2022

Υλοποίηση του προγράμματος του 8ουΔιεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2022

Τον Μάιο του 2022 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2022 και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εκθέσεων και των δράσεων στο Νομό Κορινθίας. Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών, φορέας υλοποίησης, συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση της διοργάνωσης με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς και Μουσεία της περιοχής όπως  την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίων, την διεύθυνση ανασκαφών του Michigan State University Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, τη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global Arts Studios και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων.

Συνεργάστηκε επίσης και με άλλους φορείς όπως:

το photometria International Photography Festival των Ιωαννίνων και την φωτογραφική ομάδα Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, και αριθμούσε  15 φωτογραφικές εκθέσεις με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, ατομικές και ομαδικές, που λειτούργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΠΟΑ ενώ υπήρξαν και προσαρμοσμένες διαδικτυακές δράσεις.

Η ημερίδα «Φωτογραφικοί Διάλογοι» και η συμμετοχή του Φεστιβάλ στην «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» πραγματοποιήθηκαν με υβριδικό τρόπο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών με οπτικοακουστικά πολυμέσα.

ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

  • 7 Ομαδικές Εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100 φωτογράφοι   
  • 7 Ατομικές Εκθέσεις
  • Στην Ημερίδα «Φωτογραφικοί Διάλογοι» συμμετείχαν 8 φωτογράφοι

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετείχαν πάνω από 200 φωτογράφοι από 50 χώρες από όλο τον κόσμο και διακρίθηκαν 20 φωτογράφοι από την επιτροπή του διαγωνισμού που απαρτίζεται από τους:

  • Νίκο Φιλιππακόπουλο (Φ.Νίκος), Αρχιτέκτων DPLG-Εικαστικός-programleaderM.A.D.
  • Δρ. Αντωνία Τζαναβάρα, Διδάκτωρ Μουσειολογίας, Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης
  • Θεόδωρο Στίγκα, Δικηγόρο Αθηνών, Συνιδρυτή του ηλεκτρονικού περιοδικού photologio.gr
  • Ρενέ Ρεβάχ, Φωτογράφο, ηθοποιό και συγγραφέα
  • Lars Gustafson , Φωτογράφο
  • Αναστάση Πρωτοπαπά Μ.Α./Β.Α., Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας
  • Σωκράτη Λαμπρόπουλο Μ.Α./Β.Α., Διευθύνων Σύμβουλο του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών

Το πλήθος του κοινού που επισκέφτηκε τις εκθέσεις σε διάστημα τριών μηνών υπερβαίνει τους 4000.  Ο αναλυτικός απολογισμός του φεστιβάλ βρίσκεται σε αυτό τον σύνδεσμο.

https://corinthexposed.globalarts.gr/deltia-typoy/219-apologismos-2022

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ – ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος

Τον μήνα Αύγουστο το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global Arts Studios σχεδιάσανε ΝΈΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία του παιδικού βιβλίου και την εικονογράφησή του. Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα έχει σκοπό να ξεναγήσει τα παιδιά στον κόσμο της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, των παιδικών βιβλίων και της συγγραφής με ένα ευχάριστο και άκρως φανταστικό τρόπο μέσα από μια εικαστική αλλά και ψηφιακή περιήγηση στα μεγαλύτερα έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Στόχος μας είναι: η γνώση, η ψυχαγωγία, η δημιουργία ιστοριών, η έμπνευση, η φιλαναγνωσία και κυρίως η αγάπη για την παιδική λογοτεχνία!

Το πρόγραμμα: Αν είχα ένα «μουσείο» για το παιδικό βιβλίο στηρίζεται σε μια δημιουργική ιδέα που ξεκινά με αφετηρία το σενάριο του προγράμματος και εξελίσσεται με την συμμετοχή των ίδιων των παιδιών μέσω της διαδραστικής διαδικασίας.

Τα παιδιά «ξεναγούνται» στο χώρο του παιδικού βιβλίου μέσα από υποστηρικτικά αντικείμενα/props που θα εξάψουν την φαντασία τους αλλά και μ’ ένα ξεχωριστό/ψηφιακό τρόπο, μέσα από το computer animation και το videoart στο χώρο των Global Arts Studios, με την υπογραφή του εικαστικού Σωκράτη Λαμπρόπουλου και του εικαστικού Σταμάτη Κανελλόπουλου. Για το χρονικό διάστημα μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου το πρόγραμμα παρακολούθησαν δια ζώσης πάνω από 300 μαθητές.

Συνέχιση προβολής του εκπαιδευτικού προγράμματος για την Ιστορία της Διατροφής.

Συνεχίζεται η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος για την Ιστορία της Διατροφής που είχε αναφερθεί το προηγούμενο έτος.  

Συμμετοχή στο ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ της UNESCO

Το έτος 2022 το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών εντάσσεται και συμμετέχει ενεργά στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ της UNESCO της Κορίνθου, πόλης που μαθαίνει και παρουσίασε σε πολλές συνεδριάσεις και εκδηλώσεις προτάσεις και δράσεις του που συμβάλουν στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής συνείδησης και της δημιουργίας σημαντικών ερεθισμάτων μιας Πόλης που μαθαίνει ΔΙΑ ΒΙΟΥ. Ενδεικτικά μία από τις εκδηλώσεις που συμμετείχε στην επιτροπή σχεδιασμού και υλοποίησης ήταν η ημερίδα για τα αρχαία μονοπάτια της Κορινθίας.    Η εκδήλωση σχεδιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και υλοποιήθηκε στις αρχές του 2023