Γενικός απολογισμός του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών για το έτος 2021

27/1/2022

Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών για το έτος 2021 πραγματοποίησε σημαντικές δράσεις αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό του σε τρεις βασικούς άξονες:

Α) Στους ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και των φορέων του τόπου μας και του εξωτερικού, με σκοπό την προαγωγή και την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού, με εξωστρέφεια και συμμετοχή στην ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία.

Β) Στην έρευνα, συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών που συνθέτουν το πολιτιστικό ψηφιδωτό της περιφέρειας, από το χθες μέχρι το σήμερα.

Γ) Στην παραγωγή και προβολή πολιτιστικών δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ερευνητικών προγραμμάτων που άπτονται της πολιτιστικής, εικαστικής και αισθητικής εκπαίδευσης σε ευρύ ηλικιακό  φάσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο

Ανακοίνωση μνημονίου συνεργασίας με το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Το ΠΙΤ στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ανακοίνωσε μνημόνιο συνεργασίας με το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου με σκοπό τη διοργάνωση διαδικτυακού συνεδρίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με θεματικό άξονα τη μνήμη (επετειακή, ιστορική, συλλογική).

Κατάρτιση προγράμματος 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας

Την ίδια περίοδο καταρτιζόταν το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021 σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

https://corinthexposed.globalarts.gr/corinth-exposed-2021/schedule

Συμμετοχή στον εορτασμό Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Τον Μάϊο του 2021 το ΠΙΤ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου), και το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021 / Corinth Exposed Photography Festival 2021 με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, παρουσίασαν οπτικοακουστική παραγωγή που αποτελείται από υλικό που επιλέχθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του φεστιβάλ, με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων – Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Επιλέχθηκαν φωτογραφίες από τις ακόλουθες εκθέσεις:  Διεθνές Διαγωνιστικό “REBIRTH”, Θεόδωρος Δρεμέτσικας “Human perception – Ορατό και μη ορατό”.

Ανακοίνωση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021

Τον Ιούνιο του 2021 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021 και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εκθέσεων και των δράσεων στο Νομό Κορινθίας. Το φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Το ΠΙΤ, φορέας υλοποίησης, συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση της διοργάνωσης με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς και Μουσεία της περιοχής όπως  την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, τη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global Arts Studios. Παρ’ όλη τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία σε ολόκληρο τον κόσμο, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, και αριθμούσε  10 φωτογραφικές εκθέσεις με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, ατομικές και ομαδικές, που λειτούργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΠΟΑ ενώ υπήρξαν και προσαρμοσμένες διαδικτυακές δράσεις.

Η ημερίδα «Φωτογραφικοί Διάλογοι» και η συμμετοχή του Φεστιβάλ στην «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» πραγματοποιήθηκαν με υβριδικό τρόπο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΠΙΤ με οπτικοακουστικά πολυμέσα.

4 ομαδικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν 64 φωτογράφοι.

6 ατομικές εκθέσεις.

Στους «Φωτογραφικούς Διαλόγους» συμμετείχαν 8 φωτογράφοι.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετείχαν πάνω από 150 φωτογράφοι από 30 χώρες από όλο τον κόσμο.

Το πλήθος του κοινού που επισκέφτηκε τις εκθέσεις σε διάστημα τριών μηνών υπερβαίνει τους 5000.

Ο αναλυτικός απολογισμός του φεστιβάλ βρίσκεται σε αυτό τον σύνδεσμο.

https://corinthexposed.globalarts.gr/deltia-typoy/184-genikos-apologismos-2021

Συμμετοχή στο «Φεστιβάλ Δια Βίου Μάθησης» της Κορίνθου

Στις 10 Ιουλίου το ΠΙΤ συμμετείχε ενεργά στο «Φεστιβάλ Δια Βίου Μάθησης» της Κορίνθου, πόλης που μαθαίνει και παρουσίασε συνολικά τις δράσεις του που συμβάλουν στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής συνείδησης και της δημιουργίας σημαντικών ερεθισμάτων μιας Πόλης που μαθαίνει ΔΙΑ ΒΙΟΥ.  Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ της UNESCO. Η αναλυτική παρουσίαση του ΠΙΤ  στο φεστιβάλ βρίσκεται σε αυτό τον σύνδεσμο: https://peloponnesianinstituteofarts.org/2021/07/09/dia-biou-mathisi/

Επανασχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος

Τον μήνα Αύγουστο το ΠΙΤ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global Arts Studios διαμόρφωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την «Ιστορία της διατροφής, από την αρχαιότητα έως και σήμερα». Το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάστηκε εκ νέου και εκδόθηκε και σε ψηφιακή διαδικτυακή μορφή με σκοπό οι μαθητές των τάξεων Δημοτικού στους οποίους απευθύνεται να μπορούν να το παρακολουθήσουν σύγχρονα από οποιαδήποτε απομακρυσμένη περιφέρεια μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Ινστιτούτου. Η δράση αυτή εντάσσεται στον προγραμματισμό του Ινστιτούτου για ισότιμη πρόσβαση στην γνώση, στην εκπαίδευση και στην έρευνα του κοινού με αδυναμία πρόσβασης.

Για το χρονικό διάστημα μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου το πρόγραμμα παρακολούθησαν δια ζώσης και εξ αποστάσεως πάνω από 400 μαθητές.

Ανακοίνωση του Διαδικτυακού Συνεδρίου: «1821-2021: Η μνήμη ως δημιουργός ταυτότητας με αφορμή τα 200 χρόνια από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία»

Αρχές Νοεμβρίου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Διαδικτυακού Συνεδρίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση σε συνεργασία με το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική παλιγγενεσία για το Σάββατο 20 & την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 με τίτλο: «1821-2021: Η μνήμη ως δημιουργός ταυτότητας με αφορμή τα 200 χρόνια από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία».

Την έναρξη του συνεδρίου το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 έκαναν η κα Μαρία Μέξια, Διευθύντρια του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου και ο κος Σωκράτης Λαμπρόπουλος, Διευθυντής του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κύριοι Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Βασίλης Νανόπουλος, Δήμαρχος Κορινθίων και η κυρία Αθηνά Κόρκα, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για τον Πολιτισμό και την Παιδεία.

Στο συνέδριο πήραν μέρος με ομιλίες τους έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές με σημαντικές τοποθετήσεις σχετικές με το θέμα. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, μίλησαν οι: κα Άρτεμις Γιάγκου PhD, Ιστορικός του Design και της τεχνολογίας, κ. Κώστας Θεολόγου, Καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, κ. Δημήτριος Μπαλτάς, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 21 Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν ομιλίες από τους: κα Μαριέττα Διονυσίου – Αγγέλου Μινώτου, Λέκτορα στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κυρίες Κατσιμάρδου Ρεγγίνα, Ιστορικό – Επιμελήτρια Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ και Καστρίτη Νατάσα, Ιστορικό Τέχνης – Γενική Επιμελήτρια Συλλογών ΕΙΜ και από τον κ. Γιώργο Κεντρωτή, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Κοσμήτορα της Σχολής Ιστορίας & Μετάφρασης – Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επίσης κατασκευάστηκε διαδικτυακή πλατφόρμα που εμπεριέχει ολόκληρο το συνέδριο και τις εργασίες του με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην γνώση, στην εκπαίδευση και στην έρευνα του κοινού με αδυναμία πρόσβασης.

Ο ψηφιακός τόπος του συνεδρίου ακολουθεί στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://200xroniacongress.peloponnesianinstituteofarts.org/

Ολόκληρο το Συνέδριο στο YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLvT1sBx_NkzX0VnEmFfvkrrNrz-kX50eg

Σχεδιασμός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος

Στο τέλος Νοεμβρίου το ΠΙΤ σε συνεργασία με τα  Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global Arts Studios ξεκίνησε την έρευνα και επεξεργασία πληροφοριών για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΛΑΙΚΗ ΤΕΧΝΗ & ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΑΣ ΑΡΡΗΚΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» (Παραδείγματα από την λαϊκή τέχνη στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ) το οποίο θα αποτελείτε από δισδιάστατες, τρισδιάστατες, ψηφιακές και φυσικές εφαρμογές. Το ΠΙΤ φιλοδοξεί να παρέχει το πρόγραμμα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες δωρεάν. Για την υλοποίηση του έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τους σημαντικότερους μουσειακούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της περιφέρειας Πελοποννήσου που συνδέονται θεματικά.