Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών συμμετέχει στο Φεστιβάλ Δια Βίου Μάθησης και παρουσιάζει τις δράσεις του προς αυτή την κατεύθυνση

ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ

Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών αναπτύσσει τον σχεδιασμό του σε τρείς βασικούς άξονες που συμβάλουν ουσιαστικά στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής συνείδησης και της δημιουργίας σημαντικών ερεθισμάτων μιας Πόλης που μαθαίνει ΔΙΑ ΒΙΟΥ.

Οι άξονες αυτοί είναι:

 Α) Η συμμετοχή στην ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία και η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και των φορέων του τόπου μας αλλά και του εξωτερικού, με σκοπό την προαγωγή και την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού, από και προς την «πόλη».

Β) H έρευνα, η συγκέντρωση και η επεξεργασία πληροφοριών που συνθέτουν το πολιτιστικό ψηφιδωτό της πόλης, από το χθες μέχρι το σήμερα.

Γ) Η δημιουργία, προβολή και παραγωγή πολιτιστικών δράσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που δίνουν ώθηση στην πολιτιστική, εικαστική και αισθητική εκπαίδευση σε ποικίλα ηλικιακά κοινά μέσα στην πόλη.

Κορυφαία δράση του Ινστιτούτου τα τελευταία 7 χρόνια είναι η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας. Εντάσσουμε τη φωτογραφία και την εικόνα ως κύριο μέσο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και πρόσληψης πληροφοριών από το παρελθόν και το παρόν.

Η φωτογραφία αποτελεί αποδεδειγμένη ιστορική πηγή και εκπαιδευτικό εργαλείο για πλήθος γνωστικών αντικειμένων. Αποτελεί επίσης, «μέσο εκπαίδευσης δια βίου» και διαμορφώνει κάθε φορά  ένα τρόπο οπτικής επικοινωνίας, οπτικής πρόσληψης πληροφοριών και εν τέλει την οπτική αντίληψη.

Επίσης, η δημιουργία και η προβολή συγκεκριμένων εκθέσεων σε ένα φεστιβάλ, ως τέχνη πέραν της αισθητικής και του καλλιτεχνικού παράγοντα που τη διέπουν, συμβάλλει στην αποτελεσματική έξοδο του θεατή από τα «εικονιστικά στερεότυπα» προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης των πραγμάτων και  μεταφράζοντας την εικόνα ακόμα και συμβολικά με μια λιτή εσωτερικότητα. Δίνει την δυνατότητα ανάγνωσης σε ένα δεύτερο ή τρίτο επίπεδο πέραν αυτού που απεικονίζει.  Έτσι ο θεατής κατά έναν τρόπο «εκπαιδεύεται δια βίου», αντιλαμβάνεται τον κόσμο πολυεπίπεδα και τον προσεγγίζει μέσα από την πολυμορφία νέων δεδομένων.

Παραδείγματα

Παραδείγματα: Με αφορμή το θέμα της διετίας 2020-2021 για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», η θεματική του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας INNERBEAUTY, αντιπαραβάλλει το προφανές, δηλαδή την ομορφιά όπως αυτή εννοείται μέσω των στερεοτύπων με μια πιο εσωτερική, πολυδιάστατη προσέγγιση.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτά η έκθεση των εν λόγω ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ με θέμα INNERBEAUTY δίπλα στο «ΩΡΑΙΟ» που αντιπροσωπεύει το ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΛΛΟΣ των αγαλμάτων και των αρχιτεκτονημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου.

Προβάλλεται η «νέα» ματιά στο ωραίο, μια ματιά πιο εσωτερική, συμβολική, αναγκαία στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου.

Επίσης, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Πάπας, “STILL MOVIN MOVINSTILL” διαπραγματεύεται με έναν τρόπο το χρόνο στο χώρο και αντιπαραβάλλεται στην ξεκάθαρη ‘υψηλής’ αισθητικής  φόρμα των μνημείων με την αφηρημένη χρωματική επιφάνεια σε κίνηση. Η απεικόνιση αυτή λόγω της ασάφειας της, στην φωτογραφική αποτύπωσή της, γίνεται μνημειακή και αποκτά μια διαφορετική διάσταση, προσεγγίζοντας με έναν ξεχωριστό τρόπο το υψηλό. Λειτουργεί έτσι, ως μια προσέγγιση στην αισθητική μας εκπαίδευσης πέρα από τα στερεότυπα, προβάλλοντας την σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από μια αχρονική θέση και στάση ζωής που υπογραμμίζει το παντού και πάντα.

Στην ίδια κατεύθυνση συνειδητοποίησης της νέας πραγματικότητας το Διεθνές Διαγωνιστικό του Δ.Φ.Φ.Κ 2021 κινήθηκε η θεματική του με τίτλο «Αναγέννηση» παρακολουθώντας και το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων «Το Μέλλον των Μουσείων – Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Η επιλογή της συνεργασίας με το Robert Capa Conteporary Photography Center Budapest και η φιλοξενία στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου δύο βραβευμένων εκθέσεων (KrisztinaSzalay από την Ουγγαρία με τίτλο: Four Tigers Market «The Fellowship-winner of Capa Grand Prize Hungary 2020» και  Daniel Halasz από την Ουγγαρία με τίτλο: Borderland «The Fellowship-winner of Capa Grand Prize Hungary 2020») ήταν κομβικής σημασίας για το φεστιβάλ και τον σαφή προσανατολισμό του στην ΔΒΜ αφού με αφοπλιστικό τρόπο παρουσιάζονται φωτογραφικά η περίμετρος και το κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας ως περιθώριο και ταυτόχρονα σαν κόμβος διαφορετικών πολιτισμών που συνυπάρχουν θέτοντας τα δικά τους όρια ο καθένας.

Η μόνιμη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Ιωαννίνων “PHOTOMETRIA” και η φιλοξενία των διαγωνιστικών κάθε χρόνο στο φεστιβάλ μας συντελούν στην διαμόρφωση μιας οπτικής κουλτούρας με κριτική κατεύθυνση,  αφού διαφορετικές εικονιστικές προσεγγίσεις από όλων το κόσμο παραστέκονται και συνδιαλέγονται μεταξύ τους, κατά μόνας αλλά και σε σύνολο ομάδων εικόνων που προκύπτουν από το Διεθνές Διαγωνιστικό της Κορίνθου. 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας είναι ο Αναστάσης Πρωτοπαπάς.

Γενικός Διευθυντής  του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας και του Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών είναι ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος.

Συνεργαζόμενοι φορείς με το Ινστιτούτο στη πραγματοποίηση μέρους των δράσεων:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Ιωαννίνων “PHOTOMETRIA”

Robert Capa Conteporary Photography Center Budapest

Global Arts Studios Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών